Slapen in weer en wind

Slapen in weer en wind


‘Code rood vandaag met in de middag en avond een sneeuwstorm’ hoor ik de nieuwslezeres op de radio zeggen. Ha! Gelukkig hoef ik vandaag de deur niet uit! Ik kijk naar buiten en geniet van het witte landschap en de eerste sneeuwvlokjes als voorbode op de storm die komen gaat. In dat witte landschap staat de kinderwagen, waarin Bo al ruim 3 uur ligt te slapen.

Iedere dag slaapt Bo buiten. Al vrij snel zijn we daarmee begonnen. Binnen, in zijn bedje, moesten we ‘m inbakeren. Hij sliep overdag korte slaapjes waarna hij huilend wakker werd. Totdat we merkte dat hij in zijn kinderwagenbak zo lekker knus lag. Hij sliep langer door en werd niet huilend wakker maar lag gewoon lekker om zich heen te kijken totdat zijn moeder hem eruit kwam halen!

In Scandinavië zweren ze erbij: Buiten slapen is gezond! In Nederland gebeurt het wel, maar zijn ‘we’ nog niet overtuigd. Het is gek. Onveilig. Onbekend. En waarom zou je? Vast iets voor van die geitenwollensokken-types. Als ik het tegen iemand vertel word ik meestal aangekeken met zo’n blik van ben-je-wel-helemaal-lekker?!

Dan vertel ik overtuigend wat alle voordelen zijn:

    – buiten slaapt hij dieper
    – hij slaapt langer
    – het zorgt voor een betere weerstand
    – hij wordt vrolijk wakker
    – blablabla


Maar er zijn ook nadelen. Zelf even gaan liggen als Bo buiten ligt te slapen is er niet bij. Dat idee vind ik niet prettig. Tenzij het zomer is. Dan lig ik ernaast in de hangmat.

En er gaan, vooral in de winter, heel wat handelingen aan vooraf: Pittenkussen in de magnetron, skipak aan, slofjes aan, handschoenen aan en muts op. Pittenkussen bij zijn voeten, wagenzak dicht, wollen dekentje overheen, regenhoes eroverheen. En wandelen maar…

Het dwingt mij dus ook iedere dag even een klein wandelingetje te maken (hoewel hij zonder wandeling meestal ook wel in slaap valt) en dat is goed!

Tja, vind ervan wat je wil. Voor ons werkt dit heel goed. Bo is een buitenkind, hij houdt ervan om in weer en wind in de bakfiets te zitten en hij houdt ervan om met zijn laarzen in de plassen te stampen. Hij is graag buiten en ik hoop dat, als hij ouder is, het ook leuk vind om in de regen naar de middelbare school te fietsen. Met zo’n grote rugtas op de bagagedrager. Tegen de wind in.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: