De uitkomst van het babynestje

De uitkomst van het babynestje


Op vrijdag 18 november 2016 werd ons leven verrijkt met die van een klein wondertje. Op deze dag is ons prachtige meisje Vajènn Maan geboren. Wat is het een eer om mama te mogen zijn en wat een intens geluk komt hierbij kijken. Mijn gezin is compleet en mama zijn is nog mooier dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Ik ben een enorm trotse mama en dolblij met ons meisje, maar……………. heel soms verlang ik ook wel eens terug naar het leven dat ik hiervoor leidde. Niet dat ik zonder ons meisje zou kunnen, maar zodat ik gewoon even de tijd zou hebben om bij te tanken, uit te slapen of om iets voor mezelf te doen.

Voorafgaand aan de geboorte van Vajènn hadden wij besloten om een babynestje aan te schaffen. Voor een babytje is het een grote overgang van mama’s buik ineens in een leeg bedje. Om je kindje een veilig gevoel te geven, is een babynest een goed idee. Het babynestje is net als de baarmoeder zacht en smal en dit geeft een veilig gevoel. Op deze manier zouden we Vajènn na de geboorte dicht bij ons kunnen houden, maar konden we toch een knus, vertrouwd en geborgen slaapplek voor haar creëren. De eerste maand na haar geboorte sliep Vajènn in haar babynestje bij ons op de kamer en in de nachten tussen ons in.

Na een maand vonden we dat het tijd was dat ze op haar kamer ging slapen. We hebben haar met haar babynestje in haar eigen bed gelegd om het vertrouwde gevoel vast te houden. Ook deze nachten ging goed. Rond een uur of 05.00/06.00 werd ze wakker voor haar nachtvoeding en hierna sliep ze door tot een uur of 10. Dolblij waren wij met het babynestje en met onze nachtrust.

Toen Vajènn anderhalve maand oud was, werd ze erg verkouden. Ze verkouden dat ze soms naar adem snakte en in heftige hoestbuien terecht kwam. Dit voelde niet goed, dus besloten we haar weer bij ons op de kamer te leggen. Ik nam haar in mijn armen en zo geschiedde het……


Na een maand van verkoudheid en bij mij in de armen te hebben geslapen, wilde ze niet meer in haar babynestje liggen. Ze was eraan gewend geraakt om in mijn armen te slapen of languit in ons bed te liggen. Het babynestje was ineens te klein geworden voor haar, ze groeide namelijk ook als kool en dus legde ik haar in haar eigen bedje. Dat deze overgang voor haar nog te groot was, merkte we direct. Ze miste de warmte, het gevoel van veiligheid en geborgenheid en dus presteerde ze het om elke avond met ons de strijd te gaan voeren. Urenlang was ze aan het huilen en hoe moe ze ook was, ze weigerde zichzelf over te geven met als gevolg dat we haar uiteindelijk maar weer bij ons legde om aan eigen nachtrust toe te komen. Mijn vriend heeft buiten zijn fulltime baan ook zijn eigen sportschool waar hij in de avonden en weekenden werkt. De enige momenten waarop hij thuis is, zijn de momenten dat er gegeten en geslapen moet worden. Deze momenten zijn hem dus kostbaar. Hij verkoos dan ook zijn nachtrust boven de strijd, waardoor ik er voor mijn gevoel alleen voor stond.

Ik voelde me gefaald als moeder. Ik was zo van plan geweest om ons kindje alleen de eerste week bij ons op de kamer te laten slapen om haar daarna al in haar eigen bedje te laten slapen. Dat ik haar uiteindelijk haar zin gaf, voelde niet goed. Elke avond nam ik me opnieuw voor om de strijd te voeren en hield ik deze strijd vol tot 02.00u. Hierna was ik zo moe en gaf ik me maar weer gewonnen. Ik had de nachten graag anders gezien, maar gelukkig slaapt ze overdag wel goed in haar eigen bedje!

Voordelen babynestje:

  • Veilig samen slapen
  • Soepele overgang van baarmoeder naar wiegje
  • Een babynestje is ideaal om mee te nemen en dus een fijne slaapplaats voor onderweg
  • Geschikt voor baby’s tot 4-6 maanden (afhankelijk van de lengte)

Zou ik het babynestje nogmaals gebruiken?
Ja, Vajènn heeft er veel plezier van ervaren en het heeft ons de eerste periode veel rust geboden. Van mij mogen er zelfs babynestjes voor grotere baby’s komen, want ik ben ervan overtuigd dat dit voor ons meisje een uitkomst zou zijn. Ze is opzettend op zoek naar veiligheid en geborgenheid en een leeg, koud bedje is voor Vajènn helaas niet de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.