Ritme

Ritme


Ritme! Het is nogal wat om zelf te gaan bepalen wat de ritme van je kind gaat worden. Wij als kersverse ouders kwamen er nogal laat achter dat wij degenen waren die dit moesten gaan bepalen en dan is het de vraag; waar begin je?

Wij lieten onze zoon van 1 zelf bepalen wanneer hij wilde slapen, eten, drinken. Dit ging op bepaalde hoogte nog goed, totdat ik merkte dat ik zelf in de knoop kwam wat betreft de dag. Hij wilde minder fles dus dat betekent meer vast voedsel.

Maar dat vaste voedsel werd een echte struggle, want een vaste schema had hij dus nog niet. Hij ging laat naar bed (lees 9 uur, half 10!) maar werd dus ook laat wakker. Dit was voor ons lekker natuurlijk maar dit hield ook in dat die pas laat op de ochtend zijn ontbijt kreeg. En hier ging het dus mis ..

Zo’n kindje moet veel eten op de dag wanneer je de overstap maakt naar vast voedsel. Dit zijn richtlijnen, elk kind heeft namelijk andere behoeftes. Volgens het CB bestaat de dag uit:

  • Ongeveer 2 keer borst of kunstvoeding of halfvolle melk (300 ml per dag)
  • 2 broodmaaltijden (pap of brood)
  • Fruithap
  • Tussendoortjes (cracker of rijstwafel)
  • Warme maaltijd
  • Water of lauwe thee

Ik kwam niet verder dan fruithap, 1 boterham, tussendoortjes en veel drinken. Zijn avondeten was een heel moeilijk dingetje. Iedere avond was het keer op keer een gevecht en kwam er nauwelijks wat binnen. En toen begon ik mij wel zorgen te maken. Mijn moederinstinct begon te rinkelen tingeling en ze zeggen: volg altijd je instinct.

Ik begon met het opschrijven van zijn schema; hoelaat ontbeet hij, hoelaat deed die zijn middagdutje etc etc.. Dit schema vergeleek ik met die van de KDV want daar doet die dus wel alles uitstekend! Datzelfde schema wilde ik ook gaan implementeren thuis dus was het voor ons werk aan de winkel. Diezelfde avond nog heb ik samen met mijn partner een gesprek gevoerd over wat mij dwars zat en dat alles anders moest. We besloten gelijk aan de slag te gaan!

Ik moet je zeggen dat er ook andere dingen speelde waarom wij hier niet eerder aan gedacht hebben of aan zijn begonnen. Hij was heel erg ziek geweest, kreeg 6 tandjes TEGELIJK dus nachtrust zat er voor ons niet echt in dus sloeg vooral vermoeidheid toe. Maar, dit mag natuurlijk geen smoes zijn, want bij ouderschap moet je nou eenmaal aan de bak. Wij zien het als een fulltime baan!

We begonnen met zijn slaapritme. Tussen 5 – 6 avondeten, tot 7 uur nog even spelen en dan hop naar bed. Pyjama aan, fles erin, boekje voorlezen en dan zijn tandjes poetsen en dan bedtijd. Waarom zijn slaapritme? Omdat op tijd naar bed gaan betekent ook vroeg wakker waardoor er dus meer tijd is voor zijn eten. Ik moet je zeggen, dit gaat echt uitstekend. Wat een verademing! Niet alleen ligt hij op tijd in zijn bed (half 8 – 8 uur, check!), dit betekent ook meer papa en mama tijd!

Ik ben benieuwd wat jullie schema is en hoelaat gaan jullie kindje(s) naar bed?

1 Comment

  1. Zo herkenbaar dit. Bij ons ging het eigenlijk exact hetzelfde. Te laat realiseerde wij ons dat een goed ritme, met name in de avond beter was voor ons allemaal en het kostte wat moeite om het ritme erin te krijgen. Maar sinds ze een jaar Is. Eten tussen 17 en 18uur, nog even spelen en tussen 19 en 19:30 lekker slapen 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: