Peuter puberteit tips!


Ik dacht dat ik geluk had met Teun z’n “peuter pubertijd” maar niets is minder waar! De afgelopen dagen is het “nee!” als ik iets aan hem vraag. Woede aanvallen, wegrennen als ik hem roep, aanstellen noem maar op. Heerlijk! 9 van de 10 keer weet ik er wel raad mee en kan ik hem er goed op aanspreken, waarna hij gewoon weer lekker z’n eigen ikje is zoals ik Teun ken.

Maar soms heel soms, wil ik hem wel achter het behang plakken!

Het begon eigenlijk allemaal deze week. Maandag plaste Teun twee keer in zijn broek. Ik dacht “hij wordt misschien wel ziek, ik zal niet mopperen” wel heb ik hem duidelijk gemaakt dat hij goed aan mij moest aangeven dat hij moest plassen, hij is tenslotte al lang zindelijk. Uurtje later kwam hij wijdbeens naar mij toe gelopen. Dit keer was het geen plas maar .. POEP! Gatsie! Het leek hem allemaal maar weinig te doen. Het welbekende “uitproberen” dus!

Gelukkig doet hij het niet meer in z’n broek, maar is het alleen maar “nee!” En alles doen behalve wat ik van hem vraag. *zucht…* Ik hoop dat deze fase “ik ben twee en ik zeg nee” snel overgaat!
Deze week ben ik meer “politie agente” geweest dan moeder. En daarom heb ik wat tips op een rij gezet, over hoe je om kan gaan met de peuter puberteit.


1. Grenzen
Het is belangrijk je grenzen aan te blijven geven “Tot hier en niet verder” het klinkt heel gek, maar kinderen wíllen eigenlijk dat je je grenzen duidelijk maakt , zodat ze weten waar ze aan toe zijn

2. Consequent
Je hebt van die dagen, dat je helemaal geen zin meer hebt om “politie agente mama” te zijn. Maar geef niet op! Blijf doorgaan met je kindje de goede richting in te sturen naar jouw normen en waarden. Het is soms erg vermoeiend en er zijn momenten dat je gewoon geen puf meer hebt om te mopperen maar het loont! Je kan het! Ga zo door!

(TIP: zorg wel dat je samen met je wederhelft je grenzen met elkaar afstemt, zodat er meer duidelijkheid is)

3. Fase
“Het is een fase , het is een fase, het is een fase, het is een fase, het is een fase, het is een fase..”

4. Doorbreken
Probeer de negatieve spiraal te doorbreken, het is voor jou niet leuk om elke keer te mopperen, en voor je kleintje ook niet. En dat versterkt elkaar. Ga lekker buiten spelen bijvoorbeeld , of vraag of je kind je wil helpen met klusjes. Dan voelen ze zich belangrijk en ze willen echt helpen omdat ze het leuk vinden. Dan wordt het weer een beetje gezelliger in huis.

5. Opa/Oma
Thank God voor opa’s en oma’s die het vast niet erg vinden om een dagje met je kleine puber op pad te gaan zodat jij even kan ademen. Zeker als je vindt dat je het nodig hebt en er misschien nog een klein broertje of zusje thuis rondloopt die ook wat aandacht wil. Dit geldt voor alle “moeilijkere” momenten met je kindje(s) . Wees niet bang om hulp te vragen!

5. Liefde!!!!
Je kindjes weten soms ook niet wat ze met zichzelf aan moeten ( denk maar aan je eigen puberteit toen je 14/15 was ) geef ze tussen de “buien” door, complimentjes. Benadruk de leuke momenten en geef ze een dikke knuffel!

Wees de beste moeder die je kan zijn , en wees niet bang om hulp te vragen!

Liefs, Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.