PCOS awareness maand!

PCOS awareness maand!


De maand hele september staat in het teken van PCOS. Velen vrouwen kampen met dit probleem, en ik ben blij dat er aandacht voor is. Toen ik samen met mijn vriend een kinderwens had, werd dit bemoeilijkt door deze aandoening (zie blog: Kinderwens)! Gelukkig is met de medische kennis van nu mijn kinderwens uitgekomen in vorm van onze 2 prachtige zoons: Teun en Lev!

Pcos beïnvloedt levens van vrouwen. Ik ondervind het nu ondanks mijn 2 wonders van kinderen. Mijn menstruatie is niet te stoppen. Waar ik eerst niet menstrueerde, menstrueer ik nu voor alle vrouwen van Nederland lijkt het soms wel. En dan nog een maand of langer aan 1 stuk!

Wat is PCOS?:
PCOS is de afkorting voor polycysteus ovarium syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. PCOS is niet heel bekend, hoewel het bij zo’n 5 tot 10% van de Nederlandse vrouwen voorkomt.

Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Hierdoor is het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan: follikels. Bij PCOS kan er gedurende langere tijd geen eisprong plaatsvinden, waardoor je een verminderde vruchtbaarheid hebt en niet menstrueert. Daarnaast kunnen overbeharing, acné en overgewicht ook symptomen zijn van PCOS.

Oorzaak van PCOS:
Hoe PCOS ontstaat is niet bekend. Waarschijnlijk is er niet maar één oorzaak en zijn er meerdere hormonen betrokken bij PCOS.


Ik ben betreft hierin een open boek, ik schaam me absoluut niet voor mijn gedesoriënteerde lichaam. Het maakt mij niet minder vrouw, maar ik heb wel klachten. Op mijn werk heeft het invloed want ik moet dan om het kwartier naar de W.C. om mezelf te verschonen. Ook dat duurt weer 10 minuten voordat alles schoon is, waardoor mijn collega’s harder moeten werken!

Op mijn dagelijkse leven als moeder heeft het invloed, niet meer snel de deur uit gaan met de kinderen. Bang om door te lekken. Uiteindelijk een drastische maatregel genomen. Volwassen luiers… jep.. zo beschamend! Maar zo kon ik tenminste mijn kinderen verzorgen en met ze spelen. En dat overstijgt alles!

Elke keer de huisartsenpost bellen om bloedstollings tabletten te halen en mijn waardes te laten prikken als het bloedverlies te veel werd en ik er gewoon fysiek ziek van werd. (want te veel bloedverlies is niet goed voor je lichaam) En dit is nog maar het topje van de ijsberg.

Ik vertel dit niet om medelijden te krijgen. Ik sta mijn vrouwtje wel! Maar ik doe dit voor meer begrip en om dames het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn. Pcos is niet zichtbaar maar speelt wel degelijk in vrouwenlevens. Meer als we denken!

Dus stay strong en no shame!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.