Leven met PCOS

Leven met PCOS


Stiekem zijn er veel vrouwen die PCOS als diagnose hebben. Ik merk vooral in mijn omgeving dat vrouwen het moeilijk vinden om mij te benaderen met vragen. Een enkeling stapt naar me toe om ervaringen te delen. Stiekem rust er een taboe op. Problemen met vruchtbaarheid. Waarom? Het maakt je niet minder vrouw! We hebben gewoon een kickstart nodig zodat ons lichaam beter werkt. Je bent echt niet alleen! Aan de ene kant gun je niemand deze onzekerheid en hormoonschommelingen, maar hoe fijn is het als je je gevoel en ervaringen kunt delen met een ander.

Ik ben een open boek. Ik ben niet bang om open en eerlijk over mijn ervaringen met PCOS te praten. Sterker nog, het werkt voor mij erg therapeutisch! Mijn lichaam is nog steeds mega ontregeld. Voordat ik kinderen kreeg via “OI” (ovulatie inductie ) menstrueerde ik niet. Maar na mijn 2e zwangerschap begon de ellende. Vloeien.. liters… Met lichamelijke ongemakken en bloedarmoede als gevolg. Zelfs haaruitval. (Gelukkig heb ik veel haar!) Maar ik weet dat er vrouwen zijn die hun mooie bos haar erg missen.

Waarom ga je dan niet aan anticonceptiemiddelen tegen het vloeien? Hoor ik jullie zeggen. Dat is dankzij mijn PCOS ook een probleem. Ik reageer heel heftig op hormonen. Daarmee bedoel ik, dat ik er van aankom, misselijk word, moe, onrustige huid, mood swings. You name it!

Kortom , IK word er gek van.. en mijn vriend en kinderen ook. Dus ik kies bewust niet voor hormonen als oplossing. Ik vind de bijwerkingen van de hormonen erger dan mijn klachten. Gek misschien, maar het is zo! Dit werkt me ook tegen natuurlijk, want als het zo blijft zal ooit mijn baarmoeder verwijderd moeten worden, omdat het niet vol te houden is aldus mijn gynaecoloog (mee eens!). Ik ben 27, ik heb veel aan mijn hoofd omdat ik moeder ben. Maar ook veel aan mijn hoofd qua persoonlijke gezondheid.

Zo had ik het me als “young me” niet echt voorgesteld.

Maar er is nu bij mij ook een soort acceptatie (na een periode van rouw, want zo is het voor mij geweest). Het is zoals het is! Dit is mij gegeven omdat ik het aankan, dus roei ik met de riemen die ik heb en schrijf en praat ik het van me af. En bezoek regelmatig mijn arts!

Dus ja, ik onthaar me vaker, ik schommel met mijn gewicht, ik vergeet wel eens wat, ik heb last van nachtzweten, steken in mijn buik, veel bloedverlies, onzekerheid etc etc..

Maar dit ben ik NIET! Ik ben Michelle, trotse vrouw en moeder! PCOS maakt niet wie ik ben, dat doe ik zelf.

Zorg dat je jezelf niet uit het oog verliest.

2 Comments

  1. Zo waar. Gelukkig kon ik altijd bij je terecht met vragen of gewoon even mijn hart luchten. En nu na 2 jaar ben ik trots en vooral erg blij dat ik het vol heb gehouden want dat kleine mannetje wat nu in mijn armen ligt is het resultaat!

  2. Mooi geschreven ❤️ en zo is het, we zijn wie we zijn ongeacht de rot pcos. Ik heb zelf wel voor mirena spiraal gekozen omdat ik wilde stoppen met vloeien! Maar uiteindelijk voel ik me er echt niet goed bij. Ik heb last van stemmingswisselingen, ben futloos, mijn gezicht zit onder de pukkels en mijn libido is zo laag dat ik soms medelijden heb met mijn vriend. Alleen het eruit laten halen van die spiraal wil ik echt niet 😂 ik moest hem onder een roesje laten plaatsen😂😂

    Ik ben ook wel benieuwd naar hoelang het duurde voor je zwanger raakte en wat je hiervoor allemaal hebt moeten doen. Dus misschien een idee voor de volgende keer? ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: