De “hopelijk heb je er iets aan” tips!


Als moeders onder elkaar! Ik krijg soms wel eens de vraag om advies en tips. Ik ben moeder en werk al bijna 9 jaar in de kinderopvang , dus heb ik her en der wat rondgevraagd en hier zijn de 4 “hopelijk heb je er iets aan” tips voor jullie vragen

[ In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst ]

1: Slecht/niet eten bij peuters
Uit ervaring weet ik, dat je peuter op sommige momenten bijna niet wilt eten of ineens erg kieskeurig wordt terwijl het altijd redelijk goed gaat met eten en hij/zij in principe alles eet wat jij hem voorschotelt (dat dacht je teminste, tot aan dit punt.) Is het uitproberen? Of is het omdat je kleintje niet lekker is? Dat moet jij voor jezelf nagaan.

Belangrijk is dat je het niet gaat forceren of een strijd gaat maken als je eenmaal door al je goed bedoelde pogingen heen bent. “Dan eet je maar niet, maar ook geen toetje” zet het bordje weg, en ga zelf verder met eten terwijl het kindje bij je aan tafel blijft zitten. Want het is netjes om te wachten tot iedereen klaar is met eten.

Probeer daar consequent in te zijn. Veel ouders vinden het zielig. Dan geven ze tóch maar een toetje, omdat ze willen dat er wat in hun buikje zit. Probeer dat niet te doen. Waarschijnlijk komt het niet eens zover, want je peuter ziet jou je toetje eten en gaat daar waarschijnlijk om vragen.

“Eerst je bordje leeg eten en dan krijg je net zo’n lekker toetje als mama”

Waarschijnlijk eet je peuter het bordje leeg of zo leeg mogelijk. En peuzelt daarna lekker het toetje op. Als dit niet werkt, dan is een avondje zonder eten naar bed misschien doorslaggevend (niet pedagogisch verantwoord van mij.) Ik zeg dit als moeder en niet als leidster in de kinderopvang. Daar zit zeker verschil in! 😉


2 : Driftbuien

De peuter puberteit, hoera! Daar horen soms driftbuien bij. Heel frustrerend voor moeder en kind. 1 woord ; negeren! Je doet alsof het je niks doet (terwijl je van binnen kwaad zou willen worden en je kind erop zou willen aanspreken.) Loop maar weg of zet je kind even apart met de woorden “als je zo boos doet ga je maar even hier uitrazen, als je klaar bent kan je weer gezellig komen spelen”

Zolang er geen spullen kapot worden gemaakt kan je je kleintje gewoon lekker uit laten mopperen.

3 : Zindelijkheid
Daar kan ik heel kort over zijn, het kind geeft zelf aan wanneer het er aan toe is! Je kan wel vanaf 2 jaar een potje wegzetten op de wc en hem/haar daar kennis mee laten maken maar verder komt je kleintje er echt zelf mee! Al dat geforceerde gedoe, dat een kind zindelijk moet zijn wanneer ouders dat willen werkt alleen maar averechts. Dus ja, het kán zijn dat je kind pas na zijn 3e jaar zindelijk is, dat is geen probleem!

Het enige wat je als ouders in de gaten moet houden is dat de kindjes op school niet verschoond worden. Dat is de enige deadline die je hebt!

4 : Tijd voor jezelf plannen
Is niet moelijk! Plan het ruim van te voren, zodat je op tijd oppas kan regelen en je een dag hebt om samen naar uit te kijken. Dat kan een hele dag zijn , een middag of een avondje. Als je het moeilijk vindt zonder je kindjes, is een avondje bioscoop aan te raden om mee te beginnen. Dan slapen de kleintjes vaak en hoef je je niet druk te maken over voeding of andere zaken. En je bent na 3 uurtjes weer thuis! Voel je niet schuldig, jullie “goed geoliede kinder verzorg machine” kan ook een keertje plaatsmaken voor romantiek!

Deze tips zijn handvatten! Wees de beste moeder die je kan zijn, en wees niet bang in hulp te vragen bij het consultatiebureau en in je omgeving.

Liefs Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.