Geluk kun je delen; Moeders voor moeders

Geluk kun je delen; Moeders voor moeders

Gastblogger Mariska neemt ons mee in haar IUI-avontuur en de weg naar een kleine wonder! In deze blog legt zij uit waarom jullie hulp zo belangrijk is voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen.


Voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen is moeders voor moeders erg belangrijk. Zij zamelen urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Dit is hard nodig aangezien één op de zes stellen in Nederland vruchtbaarheidsproblemen heeft. Jaarlijks wordt het geneesmiddel Pregnyl circa 50.000 maal gebruikt ter ondersteuning van stellen met vruchtbaarheidsproblemen.

Waarom urine van zwangeren?
Zwangere vrouwen maken in de eerste maanden van de zwangerschap het hormoon Humaan choriongonadotrofine (hCG) aan, ook wel het zwangerschapshormoon genaamd. Het hormoon hCG speelt een essentiële rol in de zwangerschap. Een deel van het aanwezige hCG wordt door zwangeren afgescheiden via de urine. Met behulp van het hCG dat in de urine aanwezig is wordt het medicijn Pregnyl gemaakt. Dit middel stuurt bij vrouwen de eisprong aan, de aanmaak van oestrogeen en maakt de baarmoeder klaar voor de innesteling van een bevrucht eicel.

Hoe werkt het?
Moeders voor Moeders is actief in heel Nederland, uitgezonderd de Waddeneilanden. Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon. Een informatrice neemt vervolgens contact met je op om een afspraak te maken. Zij komt bij je langs, test de hCG-waarde in je urine en beantwoordt verdere vragen. Als alles goed is, kan je meedoen vanaf de 6e tot en met de 16e week van je zwangerschap. In deze periode is de hCG-waarde in je urine namelijk het hoogst.

Van Moeders voor Moeders krijg je alle spullen die je nodig hebt om de urine op te vangen: een opvangkan en acht blauwe bewaarflessen (één fles voor één hele dag). Je vangt de urine eerst op in een opvangkan en giet het vervolgens over in één van de blauwe flessen, die goed afsluitbaar zijn. Zo worden vieze luchtjes voorkomen.

Elke week komt een chauffeur de volle flessen wisselen voor lege. Hier hoef je niet voor thuis te blijven. Met je informatrice spreek je namelijk een vaste plaats voor de flessen af. Dit kan dus ook op een discrete plek, bijvoorbeeld verstopt in de tuin. Op deze manier wordt niet gelijk de hele buurt op de hoogte gesteld van je prille zwangerschap. Je kan ook een alternatief ophaaladres opgeven of de flessen zelf inleveren bij een inzamelpunt.

Één nadeel: in de bewaarflessen zitten conserveringsmiddelen. De geur is nogal sterk en kan je, zeker met de eerste zwangerschapskwaaltjes, een beetje misselijk maken. Het helpt om de bewaarflessen even open te maken voor gebruik, zodat de lucht kan ontsnappen.

Ben jij op dit moment zwanger en zou je hier graag aan mee willen werken? Ga naar www.moedersvoormoeders.nl om je aan te melden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.